De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. Gemeenteraadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Eens in de vier jaar kiezen alle inwoners van Terschelling van 18 jaar en ouder de gemeenteraad.
De gemeenteraad van Terschelling bestaat uit 11 leden, verdeeld over 5 partijen. De raad neemt de belangrijkste besluiten en controleert of het college de gemeente op een goede manier bestuurt. De burgemeester zit de gemeenteraad voor, maar maakt geen deel uit van de raad. Voor meer informatie, klik in de bovenbalk op 'Vraagbaak'
De burgemeester wordt benoemd door de Kroon (Koning en de ministers) voor een periode van zes jaar. Op 28 oktober 2020 is Caroline van de Pol beëdigd als burgemeester van Terschelling.
De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad én van het college van burgemeester en wethouders. Bij vergaderingen van de raad heeft de burgemeester geen stemrecht, bij die van het college wel.
De gemeenteraad beschikt over een eigen ambtelijke ondersteuning: de raadsgriffie. In tegenstelling tot de rest van de ambtelijke organisatie valt de griffie rechtstreeks onder de gemeenteraad. De griffie zorgt vooral dat het besluitvormingsproces van de raad zo optimaal mogelijk verloopt. De griffie ondersteunt de raadsleden bij het opstellen van initiatiefvoorstellen, amendementen, moties en schriftelijke raadsvragen en bewaakt dat deze ook daadwerkelijk door het college worden opgepakt. Daarnaast verzorgt de griffie de communicatie van de gemeenteraad, zodat positie en handelingen van de raad bekend zijn bij de lokale samenleving. Hiermee vormt de griffie de verbinding tussen inwoners, gemeenteraad en de gemeente en haar ambtenaren. Ook de burger kan rekenen op de griffie. Vragen, informatie over het benaderen van de raad of inspreken bij een commissievergadering? De griffie staat voor u klaar! Klik in de bovenbalk op ‘Contact’.
Hier vindt u informatie over de fractievoorzitters van elke partij.
Een fractie is een deel van de gemeenteraad dat tot dezelfde partij behoort. Elke fractie heeft een fractievoorzitter.
Plaatselijk Belang en de VVD werken samen en vormen de coalitie.
Samen Terschelling, PvdA en CDA vormen de oppositie.
Hier vindt u de fractievertegenwoordigers. Fractievertegenwoordigers zijn burgers die de gemeenteraad op voordracht van de verschillende fracties heeft benoemd. Een fractievertegenwoordiger ondersteunt de fractie van zijn/haar partij bij het werk voor de gemeenteraad. Zij kunnen namens hun fractie het woord voeren tijdens bijeenkomsten en commissievergaderingen, conform het Reglement van Orde. Ze hebben echter geen stemrecht en kunnen niet meedoen aan raadsvergaderingen.
Hier vindt u informatie over de leden van rekenkamercommissie.
Iedere gemeente in Nederland is verplicht om een rekenkamer of rekenkamerfunctie te hebben. De Waddeneilanden hebben samen Rekenkamercommissie 'De Waddeneilanden'. Deze wil bijdragen aan het versterken van het lokale bestuur op de eilandgemeenten. Dit doet zij door onderzoek uit te voeren voor alle gemeenteraden van de eilanden samen of voor een gemeenteraad apart. Op basis hiervan geeft ze de gemeenteraad advies. Voor meer informatie, klik in de bovenbalk op; 'Vraagbaak'.
.