Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadscommissie

(extra)

donderdag 6 oktober 2022

19:30 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
C. Muijskens
Toelichting

De publieke tribune is open.
Deze vergadering is online, zowel live als naderhand, te volgen via https://terschelling.raadsinformatie.nl/ of via TerschellingTV.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Belangstellenden zijn van harte welkom de vergadering bij te wonen.

  2. 2

    Onderwerpen kunnen aan de agenda worden toegevoegd of verwijderd.

  3. 3

    Het bestemmingsplan heeft betrekking op een bestaand gastenverblijf en een schuur achter het woonhuis ’t Land 11. Initiatiefnemer wil deze oude gedateerde bebouwing vervangen door een nieuw gebouw waarin personeelsruimte wordt geboden voor personeel dat werkzaam is op het aansluitende recreatiepark. De oppervlakte van het nieuwe gebouw bedraagt ca 70 m2 en is vrijwel gelijk aan de te slopen oppervlakte van het gastenverblijf en de schuur. Gezien de ruimtelijke samenhang zijn de percelen 7 en 9 meegenomen in dit bestemmingsplan.
    Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 17 juni 2022 zes weken ter inzage gelegen. Er is tegen het plan één zienswijze ingediend. Daarnaast heeft de provincie aangegeven geen zienswijze in te gaan dienen, maar heeft er wel op gewezen dat bij de sloop van de bebouwing een deskundige vooraf een inspectie moet doen naar eventueel aanwezige beschermde soorten. In bijgaand raadsvoorstel is een reactie op de zienswijze gegeven. De zienswijze geeft geen aanleiding tot aanpassing van het plan.

  4. 4

    De havenverordening Terschelling 2006 is verouderd. In de praktijk deden zich situaties voor die niet door deze verordening werden ondervangen. Het gaat dan om de naleving van de verordening, de beslistermijn voor vergunningaanvragen, het gebruik van verkeerstekens, geboden en verboden gedragingen en handelingen en toetsing van een aanvraag aan weigeringsgronden.
    De concept havenverordening Terschelling 2022 heeft 4 weken ter inzage gelegen. Er is door de Stichting Passantenhaven een zienswijze ingediend.
    De door Stichting Passantenhaven ingediende zienswijze leidt niet tot aanpassing van de voorgestelde havenverordening.
    Opmerkingen vanuit de raadscommissie van 16 februari 2022 hebben geleid tot ambtshalve verduidelijkingen en aanpassingen. Deze technische aanpassingen zijn vermeld

  5. 5

    In 1970 is het ereburgerschap door de gemeenteraad ingesteld. Hierbij geldt als criterium dat ereburgers zich op één of andere wijze in bijzondere mate verdienstelijk hebben gemaakt voor het algemeen belang van het eiland. Inmiddels wordt steeds vaker geïnformeerd naar de precieze voorwaarden of wordt gevraagd of iemand voor de onderscheiding in aanmerking komt.
    De verordening heeft 4 weken ter inzage gelegen. Hierop zijn 2 zienswijzen ingediend, waarvan 1 heeft geleid tot een aanpassing in de verordening. Het college stelt de gemeenteraad voor om de aangepaste verordening vast te stellen.

  6. 6

    De Omgevingswet treedt naar verwachting op 1 januari 2023 in werking. Voor de inwerkingtreding moet iedere gemeente een gemeentelijke adviescommissie voor de advisering over de omgevingskwaliteit benoemen. De advisering is nu ondergebracht bij de Gemeenschappelijke Regeling “hûs en hiem, welstandsadvisering en monumentenzorg”. Dit wordt voortgezet totdat de raad in 2023 een definitief besluit neemt over de gemeentelijke adviescommissie. Voor deze voortzetting is een wijziging van de GR hûs en hiem nodig.
    Door een wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) per 1 juli j.l. kan de gemeenteraad eerst een zienswijze over het ontwerp van de regeling tot wijziging van de GR uitbrengen.

    Toezeggingen

    Titel
    welstandsnota
  7. 7

    In de meerjarenkoers beschrijft de Veiligheidsregio Fryslân wat de gemeenten de komende vier jaren van hen kunnen verwachten. Zij kiezen er bewust voor deze koers op hoofdlijnen te behandelen. Bij de totstandkoming van de plannen hebben zij gebruik gemaakt van de expertise van de gemeenten. Daarnaast is de koers besproken met de bestuurders. Deze informatie vormde mede de basis voor de plannen. Na instemming van het bestuur geeft de Veiligheidsregio Fryslân de gemeenteraden de gelegenheid om een zienswijze op de koers te geven.
    Een belangrijke andere pijler voor specifiek het beleidsplan Veiligheid is het Regionaal Risicoprofiel. Dit breed afgestemde document is bedoeld om inzicht in de aanwezige risico’s in Fryslân te geven. Het Risicoprofiel is gebruikt om strategische beleidskeuzes te maken over de ambities voor de risico- en crisisbeheersing. De Veiligheidsregio Fryslân geeft ook hierop de gemeenteraden de gelegenheid om een zienswijze in te dienen.

  8. 8

    De rondvraag is bedoeld voor commissieleden om vragen te stellen aan portefeuillehouders over onderwerpen die niet op de agenda zijn geplaatst en waarover zij graag nader willen worden geïnformeerd. De vragen worden uiterlijk 24 uur voorafgaand aan de vergadering bij de griffie aangemeld. In de regel worden deze vragen in de vergadering mondeling beantwoord.

    Toezeggingen

    Titel
    Voortgangsrapportage Kaap West