Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadscommissie

woensdag 18 september 2024

19:30 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
C. Muijskens

Agendapunten

  1. 1

    Belangstellenden zijn van harte welkom de vergadering bij te wonen.

  2. 2

    Onderwerpen kunnen aan de agenda worden toegevoegd of verwijderd.

  3. 3

    Samenvatting:
    Het bedrijf Puur Terschelling heeft een omgevingsvergunning aangevraagd om een ‘donkerte belevingsplek’ te mogen realiseren. Een donkerte belevingsplek bestaat uit een bouwwerk en is een plek waar wandelend en fietsend publiek de donkere omgeving kunnen ervaren. We hebben de vergunningaanvraag, voor de activiteit ‘bouwen’ en voor de activiteit ‘afwijken van het bestemmingsplan’, beoordeeld. Het resultaat daarvan was dat de raad in ontwerp heeft geweigerd een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor een omgevingsvergunning en wij de omgevingsvergunning in ontwerp hebben geweigerd. Tegen beide voorgenomen beslissingen is één en dezelfde zienswijze ingediend. Onze conclusie is dat we de omgevingsvergunning definitief moeten weigeren. Voordat we in besluit op bezwaar de omgevingsvergunning alsnog definitief weigeren, hebben we daarvoor van de raad nog nodig een definitieve weigering specifieke verklaring van bedenkingen voor een omgevingsvergunning.


    Gevraagd Besluit:
    weigert af te geven een specifieke verklaring van geen bedenkingen voor de verlening van een omgevingsvergunning voor de realisatie van een donkerte belevingsplek.


    Afzender: College van Burgemeester en Wethouders
    Portefeuillehouder: Wethouder Ruige


    Afkorting:
    VVGB = Verklaring van geen bedenkingen

  4. 4

    Samenvatting:
    Voor Terschelling is een integrale waterveiligheidsstrategie opgesteld op basis van de principes van meerlaagsveiligheid (preventie, ruimtelijke ordening en crisisbeheersing) voor hoogwater en overstromingen. Het opstellen van deze strategie vloeit voort uit het Deltaprogramma (2021). Hierin is opgenomen dat deze strategie voor ieder Waddeneiland moet worden opgesteld. Dit traject is door de Waddeneilanden gezamenlijk opgepakt en uitgevoerd.


    Gevraagd Besluit:

    1. De integrale waterveiligheidsstudie Waddeneilanden – Terschelling vaststellen;
    2. Kiezen voor ambitieniveau 2 (schuilen, overleven en basis voor herstel vitale infrastructuur);
    3. De aanbevelingen uit de Integrale Waterveiligheidsstudie opvolgen.

    Afzender: College van Burgemeester en Wethouders
    Portefeuillehouder: Wethouder Wassink


    Afkortingen:
    IVWS: Integrale Waterveiligheids Strategie

  5. 5

    Samenvatting:


    De FUMO heeft een nieuw concept-visiedocument geschreven. In het concept-visiedocument staan de belangrijkste uitdagingen voor omgevingsdiensten beschreven. De gemeenteraad mag een zienswijze op deze concept-visie indienen.


    Gevraagd Besluit:
    Geen zienswijze in te dienen op het concept-visiedocument FUMO 2024-2028


    Afzender: College van Burgemeester en Wethouders
    Portefeuillehouder: Wethouder Ruige

  6. 6

    Afzender: College van Burgemeester en Wethouders


    Portefeuillehouder: Wethouder Wassink


    30 september 2024: toegevoegd addendum met 7 bijlagen.
    Bijgaand ontvangt u stukken over het project Schylgerhaven zoals deze in het college van 17 september 2024 besproken zijn. Het besluit is aangehouden. De wethouder heeft nav de bespreking van de informatie in het college een mail gestuurd aan de raadsleden met als doel de ontvangen informatie zsm te delen met de raad (actieve informatieplicht) en de raad te informeren over een gewijzigd besluitvormingstraject. De wethouder heeft in de commissievergadering van 18 september een uitgebreide toelichting gegeven hierop. De vervolg aanpak is vastgelegd in bijgevoegd addendum.


    Leeswijzer
    - Collegeadvies: bevat inzichten uit eerdere besluitvorming, resultaten van technische onderzoeken en de specifieke context van het eiland. Bevat aanbeveling voor vervanging en renovatie van de haven.
    - Memo richtinggevend advies m.b.t. aanpak haven Terschelling: het projectteam vraagt namens de stuurgroep om advies over het havenproject. Specifiek wordt gevraagd waar het team de werkzaamheden moet oppakken en welke uitdagingen voorrang moeten krijgen.
    - Bijlage bouwstenen: overzicht van de verschillende maatregelen om de haven aan te pakken. De bouwstenen zijn gerangschikt op basis van hun impact op het gebruik van de haven, de kernstructuur, de constructieve veiligheid en het verlengen van de levensduur. Deze maatregelen zijn bedoeld om de ruimtelijke en financiële knelpunten van het Masterplan op te lossen.
    - Bijlage samenvatting Masterplan: biedt een overzicht van de belangrijkste ruimtelijke en functionele knelpunten die in het Materplan naar voren komen.
    - Raadsvoorstel: de raad wordt gevraagd om beperkte uitvoering te geven aan het Masterplan. De focus ligt hierbij op vervangen en renoveren van de haven, waarbij de huidige situatie en het gebruik constructief veiliggesteld worden.
    - Raadsbesluit: vraagt de gemeenteraad om akkoord te gaan met de voorgestelde richting voor de aanpak havenproject op Terschelling.
    - Addendum: is vervolg op de raadscommissie en geeft inzicht in voorgestelde werkwijze van het college.
    -herontwikkeling SchylgerhavenTerschelling, constructieve veiligheid Veerhavenplein: onderzoek naar de veiligheid van de kades om een betrouwbare inschatting te maken van de sterkte en de veiligheid van de kade.

  7. 7

    Samenvatting:


    Het college van burgemeester en wethouders functioneert als Raad van Toezicht van het Openbaar onderwijs op Terschelling. Vanwege meerdere veranderingen in de afgelopen jaren, is het onderwijs toe aan een herijking. Hieraan wordt momenteel gewerkt. Het college stelt de raad in kennis van de gezette stappen en vraagt de raad om opdracht te geven een onderzoek te doen naar samenwerkingsvormen en -mogelijkheden met onderwijsinstellingen aan de wal.


    Gevraagd raadsbesluit:


    1. Kennis te nemen van:
    a. de inspanningen van de Raad van Toezicht OOT om vóór 1 november 2024 te voldoen aan de herstelopdracht die door de Inspectie van het Onderwijs gesteld wordt aan de governance van het OOT
    b. De opdracht van de Raad van Toezicht OOT tot het maken van een uitgewerkt voorstel voor de herziening van het bestuursmodel en de governance voor het Openbaar Onderwijs Terschelling (OOT) en daarbij het CVPOT op basis van gelijkwaardigheid te betrekken. Dit voorstel voorziet in de beschrijving van een aantal scenario’s voor verzelfstandiging van het OOT, de daarbij passende bestuursmodellen en voorgestelde aanpassingen voor de toezichtstructuur.
    c. De opdracht van het college tot het formuleren van een toekomstvisie voor het primair en voortgezet onderwijs op Terschelling en het daarbij op basis van gelijkwaardigheid betrekken van het CVPOT.
    d. het jaarverslag 2023 en begroting 2024 van het Schylger Jouw en de daarin vermelde lange termijn demografische ontwikkelingen en de negatieve financiële consequenties voor de begroting van het Schylger Jouw.
    e. Het terugtreden van wethouder Goldhoorn uit de Raad van Toezicht (RvT) Openbaar Onderwijs Terschelling.
    2. Het college opdracht te geven om, vooruitlopend op de toekomstvisie, een onderzoek te (laten) doen naar samenwerkingsvormen en -mogelijkheden voor het Schylger Jouw met onderwijsinstellingen aan de wal.


    Afzender: College van Burgemeester en Wethouders
    Portefeuillehouder: Wethouder Goldhoorn